Szarvas-Szabó Kata

2018. január 12., péntek 00:00

Tisztelt Lakosok!

A Kálvin téri rendelőintézetben a digitális röntgen gép meghibásodott. Emiatt a röntgen szakrendelés és tüdőszűrés átmeneti ideig szünetel.
A betegeket sürgős esetekben Debrecenbe, mint legközelebbi ellátóhelyre irányítják a szakorvosok, háziorvosok, tájékoztatott az ESZV Nonprofit Kft. A röntgen szakrendelés és a tüdőszűrés újraindulásának pontos időpontjáról a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket.

2018. január 02., kedd 00:00

Még 2017-ből

Bár nem minden pillanatot, de néhányat még felelevenítünk 2017 végéről 2018 elején. Októbertől decemberig zárjuk felsorolásunkat, a teljesség igénye nélkül.

 

Októberben egyetemi tanári címet adományozott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora Bálint Péternek, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar dékánjának. Főiskolai tanári kinevezést vehetett át a rektori tanácsteremben tartott ünnepségen Gortka-Rákó Erzsébet, aki ugyancsak a böszörményi kar oktatója.

 

Ünnepélyes keretek között rakták le a Csillagvár Óvoda Hét Vezér utcai telephelyén egy új,  hatodik   csoportszoba   alapkövét,    október    19-én,    amelyet  2018.  februárjától vehetnek birtokba a kicsik.

 

A reformáció 500. évfordulóját közösen ünnepelte a Bocskai és a Kálvin téri közösség októberben kezdődött rendezvénysorozat keretében.

 

Ötvenezer új munkahelyet sikerült teremteni az elmúlt hat esztendőben, az agráriumban. Erről számolt be többek között Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Széchenyi-iskolában, november 13-án, városunk mezőgazdasági középiskolája és környékbeli agrárvállalkozók partnerségi együttműködési megállapodásának aláírása előtt.

 

Szivárványos az ég alja – ez volt a mottója a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő

Hajdúböszörményi Népzenei Együttes gálaműsorának.

 

Novemberben a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért miniszteri elismerő oklevélben részesült Hajdúböszörmény Város Önkormányzata a Start Plusz program keretében.

 

Csapadékvíz-elvezetési problémák, valamint a megnövekedett teherforgalom járult hozzá az Ipartelep utca állagának folyamatos romlásához. Több alkalommal érkezett lakossági panasz a járdaszakaszra, amelyet a közlekedő járművek használtak a gyalogos forgalom helyett. Ezért vált indokolttá az útburkolat kritikus szakaszának a stabilizációja, helyreállítása, melyet városunk önkormányzata saját forrásból finanszírozott.

 

Egy böszörményi dinasztia olyat alkotott, amely túlmutatott a város határain: a Tisza Nagy család csengői messze földön híresek voltak és most a Hajdúsági Múzeum kiállításában is megtekinthetők.

 

Hajdúböszörmény Önkormányzata már 11 alkalommal csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez és 16 alkalommal szervezett Európai Autómentes Napot. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program zárásaként a több mint 200 résztvevő önkormányzat közül 36 települést díjazott. Hajdúböszörmény legjobb szervező önkormányzat díjat vehetett át december 7-én, a minisztériumban.

 

 

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepelte a Bocskai Néptáncegyüttes. A jubileumi év zárásaként, egész hetes programsorozattal várták az érdeklődőket december 11-16. között, a művelődési központban.

 

 

 

 

A fotót Horváth Tamás készítette a Bocskai Néptáncegyüttes december 14-i ünnepségén.

 

 

2018. január 01., hétfő 00:00

Az év ütőhangszerese

Egy hazai online magazin, a jazzma.hu szavazást indított olvasói részvételével, akik a magyar zenei élet szereplőire voksolhattak.

A vélemények alapján a 2017-es év ütőhangszerese a hajdúböszörményi Czibere József lett!

Ezúton is szívből gratulálunk!

 

Fotó és hírforrás: Czibere József Facebook oldala

2017. december 31., vasárnap 00:00

A Pendely egyik tanára hajdúböszörményi

Tóth Lilla a „Fölszállott a páva” egyik nyertesének, a Pendely Énekegyüttesnek egyik tanára. Az MTVA és a Hagyományok Háza hirdette meg a népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A siker különlegességét az adja, hogy a Papp János által Hajdúböszörményben gyűjtött népdalokból összeállított csokorral sikerült a zsűrit lenyűgöznie az Énekegyüttesnek.

„1986. március 30-án születtem Debrecenben, a gyermekkoromat Hajdúböszörményben töltöttem. Ötéves koromban kezdtem zeneiskolába járni, ahol hegedülni tanultam. Egy tanári koncerten hallottam énekelni Bárdosi Ildikót, akinek a hangja, előadásmódja nagy hatással volt rám. Ez az élmény terelte utamat a népzene, a népdaléneklés felé. Tanulmányaimat Nyíregyházán, majd Budapesten folytattam, közben pedig népzenei táborokban és gyűjtőutakon gyarapítottam tudásom.

A Törköly zenekarban énekelek és hegedülök, emellett pedig közreműködőként népzenei együttesekkel és más műfajok képviselőivel is színpadra lépek. Az éneklés és a muzsikálás nagyon fontos része az életemnek, de legalább ennyire fontos a tanítás, a megszerzett tudás továbbadása is.” – vallja Tóth Lilla.

További gondolatit az alábbi linken olvashatják:

http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/12329/

 

A debreceni Pendely Énekegyüttes tagjai: Baló Anna, Bartók Boglárka, Bíró Nelli, Fekete Boglárka, Rácz Boglárka, Szepesi Emese és Végh Orsolya. Mindannyian a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola népi énekes növendékei. Tanáraik: a hajdúböszörményi Tóth Lilla, illetve Sáriné Szebenyi Judit. A felkészülésüket Navratil Andrea is segítette.

A döntős előadásukat itt visszanézhetik:

https://www.mediaklikk.hu/video/2017/12/29/dontos-produkcio-pendely-enekegyuttes-hajduboszormenyi-nepdalok-papp-janos-gyujtesebol/

 

Fotó: Farkas József

2017. december 30., szombat 00:00

Vissza 2017-be

2017. májusától folytatjuk év végi visszatekintésünket. Egészen októberig sorolunk fel eseményeket városunk életéből, a teljesség igénye nélkül.

25 éves a szociálpedagógus képzés címmel tartott konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Szociálpedagógiai Tanszéke. Az évforduló kapcsán Kiss Attila polgármester elmondta azt is, városunkban 47 éve folyik felsőfokú képzés.

Májusban, a Megyeházán a Magyar Vöröskereszttől az év támogatója díjat vehette át Hajdúböszörmény Város Önkormányzata nevében Kiss Attila polgármester. Arany fokozatú kitüntetésben Gáborné Hajdú Zsuzsanna, ezüst fokozatú kitüntetésben Csóka Pálné részesült. Az év médiatámogatója a Szabadhajdú Közhasznú Nonprofit Kft. médiaágazata lett.

Májusban városunk három középiskolájában összesen 291 diák vette vállára a ballagó tarisznyát.

Árpád-kori házak maradványait találták meg a régészek két helyen is Hajdúböszörmény északi határában.

Sporttörténeti siker a HTE-nél. NB I-es magyar bajnok lett a HTE felnőtt női futsal csapata Quirikó Vivien edző vezetésével.

Májusban tragikus hirtelenséggel 66 éves korában elhunyt Burai István festő- és grafikusművész, a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep vezetője.

Humanitárius település címet nyert el Hajdúböszörmény, mely elismerést Keszthelyen, a Magyar Vöröskereszt Országos Küldöttgyűlésén vett át Fórizs László alpolgármester.

 

Júniusban rendezték meg a Sillye Gábor Művelődési Központban a Fölszállott a páva területi válogatóját. 44 produkciót értékelt a zsűri, ebből három hajdúböszörményi volt. Kerezsiné Kulcsár Annamária népdalénekes, Varga József Aranysarkantyús táncos, és az idén 65. éves Bocskai Néptáncegyüttes (a fotót a június 11-i válogatón készítette Horváth Tamás) is színpadra lépett .

Tavaly országos szinten első helyen állt a nyári munkában diákokat foglalkoztató önkormányzatok között Hajdúböszörmény. Idén is nagy létszámmal valósult meg a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott „Nyári diákunka” program július 1. és augusztus 31. között városunkban.

25. születésnapját ünnepelte a Hajdúböszörményi Ütős Együttes, az ő kompozíciójukkal kezdődött a XVII. Jazz Blues Jamboree a Bocskai téren.

További évfordulót is ünnepelhettünk az idén. 15 éve működik városunkban a Böszörményi Körútfutók Egyesülete.

És most jöjjenek a nyári rendezvények:

Ötvenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep júliusban. Augusztusban elrajtolt a VI. Traktorhúzó Európa Kupa és a VI. Hajdúsági Expo.

Idén is több volt, mint egy fesztivál a XXIV. Hajdúhét szórakoztató és hagyományőrző programoknak köszönhetően.

Mintegy 40 millió forint értékben szereztek be gépeket, eszközöket, amelyek a Startmunka mintaprogram dolgozóinak munkavégzését segíti.

Szeptemberben, a Város Napján Hajdúböszörmény Város Díszpolgára címet dr. Józan Péter, a Központi Statisztikai Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, orvos, kutató kapta.

A további elismerésekről szóló beszámolónkat újra elolvashatják a Szabadhajdú szeptember 22-i számát fellapozva:

http://news.hajduboszormeny.hu/jdownloads/Szabadhajdu%20hetilap/2017/2017.%20szeptember/szabadhajdu20170922.pdf

 A visszatekintést nemsokára folytatjuk. Addig is Városi Televízió filmjeit, beszámolóit online is visszanézhetik: a youtube-on keressék a Hajdúböszörményi Városi Televízió által feltöltött tartalmakat.

2017. december 29., péntek 00:00

Kiemelt turisztikai fejlesztési lehetőség

Mint arról már korábban beszámoltunk, Hajdúböszörmény bekerült a kiemelt turisztikai térségek közé, így a Kisfaludy programban városunk számára is nyitottak az ajtók pályázat benyújtására. Ezzel Hajdúböszörmény turisztikai élete újabb lendületet kaphat.

 

A részleteket az alábbi linken olvashatják:

http://magyaridok.hu/gazdasag/fellenditi-turizmust-kisfaludy-program-2615272/

 

Fotó: Horváth Tamás

2017. december 29., péntek 00:00

Nem csak drukkolhatunk, szavazhatunk is

Torma Lilla, a HTE sportolója is versenyben van azért, hogy ő legyen az év sportolója megyénkben. A Napló és a Hajdú Online szavazásán tíz-tíz sportoló van kategóriánként a döntőben. A női felnőtt sportolók között szavazhatunk azért, hogy a HTE magyar bajnok női futsal csapatának kapusa legyen az év sportolója. Szavazni még lehet, de érdemes már most az alábbi linken:

http://www.haon.hu/hajduboszormeny/ev-sportoloja-jon-a-donto-minden-voks-szamit/3720859

 

Illetve a Naplóban megjelenő szelvényen is bejelölhetik a hajdúböszörményi sportolót.

2017. december 28., csütörtök 00:00

Visszatekintés a 2017-es évre

A 2017-es esztendő néhány pillanatát elevenítjük fel az év utolsó napjához közeledve, a teljesség igénye nélkül. Ma 2017. januárjától májusig történt eseményekből válogattunk néhányat.

Százezredik ügyfelét köszöntötte idén januárban a Hajdúböszörményi Kormányhivatal.

Január 26-án Közösen a kultúráért címmel szakai konferenciát szervezett a Szabadhajdú Közhasznú Nonprofit Kft., melynek vendége Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára volt.

Megalakulásának 25. évfordulóját ünnepelte a Hajdúböszörményi Polgárőrség Egyesület.

Februárban új helyszínen, immár tizedik alkalommal került megrendezésre a Hajdúsági Disznótor.

Februárban foglalta el méltó helyét a Hajdúsági Múzeumban a második hajdúböszörményi szitula, a páratlan kidolgozású bronzedény.

A hónap végén ünnepélyesen átadták a Hajdúsági Vághóidat és letették a Húsfeldolgozó alapkövét.

Márciusban Sillye Gábor születésének 200. évfordulója alkalmából emléknappal tisztelegtünk a hajdúkerület utolsó főkapitányának emléke előtt.

Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából ősbemutatóra került sor a Sillye Gábor Művelődési Központban. O Szabó István által színdarabbá formált Buda halála (hún-rege) című művet láthatta a közönség.

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte a Csillagvár Óvoda.

Április elején a hajdúböszörményi gyermekgyógyászati alapellátás 30 éves évfordulóját ünnepelhettük szakmai konferenciával és bállal.

2017. december 23., szombat 00:00

Hulladékszállítás az ünnepek alatt!

Értesítjük Hajdúböszörmény Tisztelt lakosságát és a jogi személyeket, hogy a Karácsonyi ünnepekre és az Újév napjára való tekintettel

a hulladékszállítás rendje a következők szerint változik:

2017. december 25. (hétfő) helyett december 23-án (szombaton)
2017. december 26. (kedd) helyett december 24-én(vasárnap)
2018. január 1. (hétfő) helyett 2017. december 30-án (szombaton)
történik a szállítás.

A megszokott helyen az elszállítani kívánt hulladékot kérjük reggel 6 óráig helyezzék ki.

Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

2017. november 28., kedd 00:00

Megérkezett a város karácsonyfája

Elfoglalta helyét Hajdúböszörmény karácsonyfája. A hatalmas fenyőt Lázár Balázs és családja ajánlotta fel, a Nefelejcs utcáról. Többen is ajánlottak fel egyébként fát erre az alkalomra, végül a már a Bocskai téren álló példányra esett a választás. Ma már fel is díszítik, fényfüzért is kap a tűlevelű. A tervezett december elsejétől hamarabb, már mától karácsonyi fényeiben, karácsonyfával,  ünnepi díszbe öltözve láthatjuk városunkat.

1 / 2 oldal

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates