Szarvas-Szabó Kata

2018. február 05., hétfő 00:00

Kigyulladt egy lakókocsi

Kigyulladt egy lakókocsi városunkban, a Katona József utcán ma délelőtt. A teljes terjedelmében égő járművet két vízsugárral oltották el a helyi hivatásos tűzoltók. A mentők egy embert vizsgálnak, áll a katasztrofavedelem.hu tájékoztatásában.

 

Képünk illusztráció

2018. február 03., szombat 00:00

Magabiztos győzelem

Hazai pályán, 4-0-ra győzte le a vendég Ricsilla Futsal csapatát az NB I-ben Quirikó Vivien együttese. A HTE női futsalosai a 16. fordulóban sem találtak legyőzőre. A gólszerzők: Tell Zsófia (2), Pádár Anita, Vígh Renáta. Gratulálunk! Hajrá HTE! Fotó: HTE Női Futsal Facebook oldal

2018. február 02., péntek 00:00

Népszerű a katonai pálya megyénkben

Az elmúlt évben megyénkből több mint 430 fő létesített szerződés vagy tartalékos jogviszonyt a Magyar Honvédséggel. A sereg az idei évben is többféle szolgálatformával várja a katonaság iránt érdeklődőket.

 

Hosszú évtizedekre visszamenőleg igaz az a megállapítás, hogy a hajdúság mindig is sok katonát adott a hazának, legyen szó akár a világháborúk időszakáról, akár napjainkról. Jó példa erre a tavalyi év is, hiszen ahogy a számok mutatják, népszerű volt a katonai szolgálat vállalása térségünkben. Ennek okairól Nagy Zoltán alezredessel, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnokával beszélgettünk:

 

Mennyien léptek be pontosan a Magyar Honvédség kötelékébe az elmúlt évben megyénkből?

 

Örömmel mondhatom, hogy Hajdú-Bihar megyében továbbra is nagy az érdeklődés a katonai szolgálatvállalás iránt, amit mi sem bizonyít jobban, hogy 2017-ben 252 fő vonult be a megyéből szerződéses katonai szolgálatra, és további több mint 180 fő önkéntes tartalékosként vállalt szerepet a honvédelemben.

 

Szerződéses és tartalékos szolgálat. Mi a kettő között a különbség?

 

A szerződéses katonai jogviszony jelenti nálunk az állandó, napi munkaviszonyt. Ez esetben a katona a szerződésében vállalt ideig szolgál a honvédség valamelyik alakulatánál, egy meghatározott munkakört lát el havi fizetésért. Szükség esetén gyakorlatokon vesz részt, határvédelmi feladatokat lát el, illetve külföldi misszióban szolgál. A tartalékos viszony ezzel szemben azoknak szól, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett szeretnének részt vállalni honvédelmi feladatokban. A 2017-ben bevezetett legújabb szolgálati ág, az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat például azoknak jelenthet nagyon jó megoldást, akik bár érdeklődnek a honvédség iránt, de még nem biztosak abban, hogy számukra megfelelő ez a hivatás, vagy esetleg vonakodtak huzamosabb ideig lakóhelyüktől távol lenni. Feladatuk többek között veszély- és katasztrófahelyzetben (pl. árvízi védekezés) történő igénybevétel, rendezvénybiztosítási, toborzási, illetve különböző díszelgési feladatok ellátása. A területvédelmi tartalékosok felkészítése éves szinten húsz napot vesz igénybe, amely a katona elfoglaltságától függően akár hétvégére is eshet. Ez a felkészítés, illetve a tartalékosok alkalmazása a lakóhelyéhez legközelebb, lehetőség szerint alapvetően helyben történik a járásban.

 

Ön szerint miért lehet vonzó szolgálatot vállalni a seregben?

 

A Magyar Honvédség, azon belül is a szerződéses szolgálat stabil, biztos megélhetést, kiszámítható életpályát nyújtó munkahelyet és karrierlehetőséget jelent – ezekkel a kedvező körülményekkel manapság már ritkán találkoznak a munkavállalók. Sok más egyéb mellett nem elhanyagolható, hogy az érettségivel rendelkező katonák kezdő alapfizetése havonta bruttó 235.000 forint, de az alapfokú végzettséggel rendelkezők is mintegy bruttó 175.000 forintot vihetnek haza. Ez az összeg pedig a seregben eltöltött évek folyamán növekszik, hiszen a „ranglétrán” való előrehaladás ezt garantálja. Az alapfizetés mellett étkezési és utazási támogatásban is részesülnek a katonáink, illetve ezt az összeget számos plusz juttatás, pótlék, valamint az esetleges többletmunkáért járó kifizetés tovább növelheti. A tartalékos szolgálatot vállalók szerződéskötési, illetve rendelkezésre állási díjra, valamint – behívásuk idején – a tényleges szolgálatért járó illetményre jogosultak. Ez az összeg akár több százezer forint is lehet éves szinten.

 

Kiket várnak a soraikba és milyen megkötések vannak a jelentkezők felé?

 

Katonai szolgálatra minden 18. életévét betöltött, büntetlen előéletű, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy jelentkezhet, aki legalább alapfokú végzettséggel és kellő elhivatottsággal rendelkezik. A jelentkezőknek pedig szolgálatformától függően alkalmassági vizsgálaton kell részt venniük.

 

Már csak egy utolsó, ám annál fontosabb kérdés maradt hátra. Hol lehet jelentkezni katonának?

 

A katonai pálya iránt érdeklődők személyesen a megyeszékhelyeken lévő toborzó irodákban jelentkezhetnek, Debrecenben személyesen a Péterfia u. 58/a. szám alatt tud velünk találkozni az érdeklődő állampolgár.

 

Smidróczki Róbert

2018. január 29., hétfő 00:00

Meghívó közmeghallgatásra

Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

2018. február hó 07-én (szerdán) 17.00 órától

közmeghallgatást tart

a Városháza Báthory Termében,

melyre Önt ezúton tisztelettel meghívom.

 

 

 

NAPIREND:

 

1./  Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának 2018. évi költségvetése

Előadó:Kiss Attila polgármester

 

2./  Egyéb lakossági felvetések

 

 

 

Hajdúböszörmény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2007.(IV.26.) Önk. rendelet 12.§ (2) bekezdés a.) pontja értelmében a képviselő-testületi ülés előtt közmeghallgatást kell tartani a költségvetés megállapításáról szóló rendelet megalkotása esetében.

A közmeghallgatás tárgyát képező írásos dokumentumok megtekinthetőek a Kertész László Városi Könyvtárban, valamint a www.hajduboszormeny.hu honlapon.

 

 

 

 

Hajdúböszörmény, 2018. január 25.

 

 

 

Kiss Attila

polgármester

2018. január 29., hétfő 00:00

Újabb győzelem

7-2-re nyert a Gyulai Amazonok ellen a HTE női futsal csapata az NB I 15. fordulójában. A mérkőzést szombaton játszották Békéscsabán. Gratulálunk! Hajrá HTE!

2018. január 12., péntek 00:00

Tisztelt Lakosok!

A Kálvin téri rendelőintézetben a digitális röntgen gép meghibásodott. Emiatt a röntgen szakrendelés és tüdőszűrés átmeneti ideig szünetel.
A betegeket sürgős esetekben Debrecenbe, mint legközelebbi ellátóhelyre irányítják a szakorvosok, háziorvosok, tájékoztatott az ESZV Nonprofit Kft. A röntgen szakrendelés és a tüdőszűrés újraindulásának pontos időpontjáról a későbbiekben tájékoztatjuk Önöket.

2018. január 02., kedd 00:00

Még 2017-ből

Bár nem minden pillanatot, de néhányat még felelevenítünk 2017 végéről 2018 elején. Októbertől decemberig zárjuk felsorolásunkat, a teljesség igénye nélkül.

 

Októberben egyetemi tanári címet adományozott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora Bálint Péternek, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar dékánjának. Főiskolai tanári kinevezést vehetett át a rektori tanácsteremben tartott ünnepségen Gortka-Rákó Erzsébet, aki ugyancsak a böszörményi kar oktatója.

 

Ünnepélyes keretek között rakták le a Csillagvár Óvoda Hét Vezér utcai telephelyén egy új,  hatodik   csoportszoba   alapkövét,    október    19-én,    amelyet  2018.  februárjától vehetnek birtokba a kicsik.

 

A reformáció 500. évfordulóját közösen ünnepelte a Bocskai és a Kálvin téri közösség októberben kezdődött rendezvénysorozat keretében.

 

Ötvenezer új munkahelyet sikerült teremteni az elmúlt hat esztendőben, az agráriumban. Erről számolt be többek között Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Széchenyi-iskolában, november 13-án, városunk mezőgazdasági középiskolája és környékbeli agrárvállalkozók partnerségi együttműködési megállapodásának aláírása előtt.

 

Szivárványos az ég alja – ez volt a mottója a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő

Hajdúböszörményi Népzenei Együttes gálaműsorának.

 

Novemberben a közfoglalkoztatási programok megvalósításában nyújtott kiemelkedő szakmai tevékenységéért miniszteri elismerő oklevélben részesült Hajdúböszörmény Város Önkormányzata a Start Plusz program keretében.

 

Csapadékvíz-elvezetési problémák, valamint a megnövekedett teherforgalom járult hozzá az Ipartelep utca állagának folyamatos romlásához. Több alkalommal érkezett lakossági panasz a járdaszakaszra, amelyet a közlekedő járművek használtak a gyalogos forgalom helyett. Ezért vált indokolttá az útburkolat kritikus szakaszának a stabilizációja, helyreállítása, melyet városunk önkormányzata saját forrásból finanszírozott.

 

Egy böszörményi dinasztia olyat alkotott, amely túlmutatott a város határain: a Tisza Nagy család csengői messze földön híresek voltak és most a Hajdúsági Múzeum kiállításában is megtekinthetők.

 

Hajdúböszörmény Önkormányzata már 11 alkalommal csatlakozott az Európai Mobilitási Héthez és 16 alkalommal szervezett Európai Autómentes Napot. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a program zárásaként a több mint 200 résztvevő önkormányzat közül 36 települést díjazott. Hajdúböszörmény legjobb szervező önkormányzat díjat vehetett át december 7-én, a minisztériumban.

 

 

Fennállásának 65. évfordulóját ünnepelte a Bocskai Néptáncegyüttes. A jubileumi év zárásaként, egész hetes programsorozattal várták az érdeklődőket december 11-16. között, a művelődési központban.

 

 

 

 

A fotót Horváth Tamás készítette a Bocskai Néptáncegyüttes december 14-i ünnepségén.

 

 

2018. január 01., hétfő 00:00

Az év ütőhangszerese

Egy hazai online magazin, a jazzma.hu szavazást indított olvasói részvételével, akik a magyar zenei élet szereplőire voksolhattak.

A vélemények alapján a 2017-es év ütőhangszerese a hajdúböszörményi Czibere József lett!

Ezúton is szívből gratulálunk!

 

Fotó és hírforrás: Czibere József Facebook oldala

2017. december 31., vasárnap 00:00

A Pendely egyik tanára hajdúböszörményi

Tóth Lilla a „Fölszállott a páva” egyik nyertesének, a Pendely Énekegyüttesnek egyik tanára. Az MTVA és a Hagyományok Háza hirdette meg a népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt. A siker különlegességét az adja, hogy a Papp János által Hajdúböszörményben gyűjtött népdalokból összeállított csokorral sikerült a zsűrit lenyűgöznie az Énekegyüttesnek.

„1986. március 30-án születtem Debrecenben, a gyermekkoromat Hajdúböszörményben töltöttem. Ötéves koromban kezdtem zeneiskolába járni, ahol hegedülni tanultam. Egy tanári koncerten hallottam énekelni Bárdosi Ildikót, akinek a hangja, előadásmódja nagy hatással volt rám. Ez az élmény terelte utamat a népzene, a népdaléneklés felé. Tanulmányaimat Nyíregyházán, majd Budapesten folytattam, közben pedig népzenei táborokban és gyűjtőutakon gyarapítottam tudásom.

A Törköly zenekarban énekelek és hegedülök, emellett pedig közreműködőként népzenei együttesekkel és más műfajok képviselőivel is színpadra lépek. Az éneklés és a muzsikálás nagyon fontos része az életemnek, de legalább ennyire fontos a tanítás, a megszerzett tudás továbbadása is.” – vallja Tóth Lilla.

További gondolatit az alábbi linken olvashatják:

http://www.hagyomanyokhaza.hu/page/12329/

 

A debreceni Pendely Énekegyüttes tagjai: Baló Anna, Bartók Boglárka, Bíró Nelli, Fekete Boglárka, Rácz Boglárka, Szepesi Emese és Végh Orsolya. Mindannyian a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola népi énekes növendékei. Tanáraik: a hajdúböszörményi Tóth Lilla, illetve Sáriné Szebenyi Judit. A felkészülésüket Navratil Andrea is segítette.

A döntős előadásukat itt visszanézhetik:

https://www.mediaklikk.hu/video/2017/12/29/dontos-produkcio-pendely-enekegyuttes-hajduboszormenyi-nepdalok-papp-janos-gyujtesebol/

 

Fotó: Farkas József

2017. december 30., szombat 00:00

Vissza 2017-be

2017. májusától folytatjuk év végi visszatekintésünket. Egészen októberig sorolunk fel eseményeket városunk életéből, a teljesség igénye nélkül.

25 éves a szociálpedagógus képzés címmel tartott konferenciát a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Szociálpedagógiai Tanszéke. Az évforduló kapcsán Kiss Attila polgármester elmondta azt is, városunkban 47 éve folyik felsőfokú képzés.

Májusban, a Megyeházán a Magyar Vöröskereszttől az év támogatója díjat vehette át Hajdúböszörmény Város Önkormányzata nevében Kiss Attila polgármester. Arany fokozatú kitüntetésben Gáborné Hajdú Zsuzsanna, ezüst fokozatú kitüntetésben Csóka Pálné részesült. Az év médiatámogatója a Szabadhajdú Közhasznú Nonprofit Kft. médiaágazata lett.

Májusban városunk három középiskolájában összesen 291 diák vette vállára a ballagó tarisznyát.

Árpád-kori házak maradványait találták meg a régészek két helyen is Hajdúböszörmény északi határában.

Sporttörténeti siker a HTE-nél. NB I-es magyar bajnok lett a HTE felnőtt női futsal csapata Quirikó Vivien edző vezetésével.

Májusban tragikus hirtelenséggel 66 éves korában elhunyt Burai István festő- és grafikusművész, a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep vezetője.

Humanitárius település címet nyert el Hajdúböszörmény, mely elismerést Keszthelyen, a Magyar Vöröskereszt Országos Küldöttgyűlésén vett át Fórizs László alpolgármester.

 

Júniusban rendezték meg a Sillye Gábor Művelődési Központban a Fölszállott a páva területi válogatóját. 44 produkciót értékelt a zsűri, ebből három hajdúböszörményi volt. Kerezsiné Kulcsár Annamária népdalénekes, Varga József Aranysarkantyús táncos, és az idén 65. éves Bocskai Néptáncegyüttes (a fotót a június 11-i válogatón készítette Horváth Tamás) is színpadra lépett .

Tavaly országos szinten első helyen állt a nyári munkában diákokat foglalkoztató önkormányzatok között Hajdúböszörmény. Idén is nagy létszámmal valósult meg a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott „Nyári diákunka” program július 1. és augusztus 31. között városunkban.

25. születésnapját ünnepelte a Hajdúböszörményi Ütős Együttes, az ő kompozíciójukkal kezdődött a XVII. Jazz Blues Jamboree a Bocskai téren.

További évfordulót is ünnepelhettünk az idén. 15 éve működik városunkban a Böszörményi Körútfutók Egyesülete.

És most jöjjenek a nyári rendezvények:

Ötvenegyedik alkalommal nyitotta meg kapuit a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep júliusban. Augusztusban elrajtolt a VI. Traktorhúzó Európa Kupa és a VI. Hajdúsági Expo.

Idén is több volt, mint egy fesztivál a XXIV. Hajdúhét szórakoztató és hagyományőrző programoknak köszönhetően.

Mintegy 40 millió forint értékben szereztek be gépeket, eszközöket, amelyek a Startmunka mintaprogram dolgozóinak munkavégzését segíti.

Szeptemberben, a Város Napján Hajdúböszörmény Város Díszpolgára címet dr. Józan Péter, a Központi Statisztikai Hivatal nyugalmazott főosztályvezetője, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, orvos, kutató kapta.

A további elismerésekről szóló beszámolónkat újra elolvashatják a Szabadhajdú szeptember 22-i számát fellapozva:

http://news.hajduboszormeny.hu/jdownloads/Szabadhajdu%20hetilap/2017/2017.%20szeptember/szabadhajdu20170922.pdf

 A visszatekintést nemsokára folytatjuk. Addig is Városi Televízió filmjeit, beszámolóit online is visszanézhetik: a youtube-on keressék a Hajdúböszörményi Városi Televízió által feltöltött tartalmakat.

1 / 2 oldal
Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates