2011. június 07., kedd 12:02

Az összetartozás napján

Írta:

A Trianoni katasztrófa 91. évfordulójára emlékezett a város közössége a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én. A Himnusz eléneklését követően Wass Albert Virágtemetés című művét Vincze Stella tolmácsolta. 

Lázár Imre, Hajdúböszörmény díszpolgára beszédében elmondta, a történelem torz fintora, hogy kilencven esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a magyar nemzet, a magyar népesség szörnyű megfosztására emlékezhessünk, minthogy az Országgyűlés tavaly május végén iktatta törvénybe ezt a nemzeti emléknapot. Lázár Imre hozzátette, Trianon a magyar történelem legszomorúbb, legigazságtalanabb, legfájdalmasabb történését jelenti.

 


(A cikk folytatódik!)

2011. június 03., péntek 11:39

Főhajtás a hősök emléke előtt

Írta:

Május utolsó vasárnapján Hajdúböszörmény közössége is tisztelgett a hazáért életüket áldozó mártírok emléke előtt.

Gách István szobrászművész I. Világháborús alkotásánál a Kálvin téren Fórizs László alpolgármester emlékbeszédében kiemelte: tanulságos és szomorú e nap számunkra, hiszen csak a két világégés három és fél millió áldozatot követelt az országtól. Majd szólt Böszörmény I. és II. világháborús veszteségeiről, áldozatairól. Az elmúlt évszázad hőseinek emlékét felelevenítve tapasztalhatjuk - hangsúlyozta az alpolgármester a továbbiakban -, hogy nemzetünk egy-két emberöltőként választás elé kerül. Mindkét világháborúban óriási veszteséget szenvedtünk.


(A cikk folytatódik!)

2011. március 29., kedd 16:37

Hagyományok jelenidőben

Írta:

Immár a tizenhatodik gazdanapokat rendezte meg Böszörmény az elmúlt hétvégén. Pénteken egyebek mellett ünnepélyesen átadták a Városházán az egykori böszörményi diák, Litkey György (1907-1975) festőművész nagyméretű pannóját.

A modern mezőgazdaság képmozaikokból áll össze egy képpé, utalva a pop artra, szürrealizmusra, konstruktivizmusra. Életművének szintéziseként is felfogható, monumentális alkotás. Jelentős érték került Böszörménybe!

A Bocskai téren az ünnepélyes megnyitó után adták át a város díjait. Idén a húsz kiállító közül a Hajdú Gazdakör díját Szekeres Antal kovács, az Agrárkamara díját a Széchenyi István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium, a Városdíjat Mircz Nárcisz sajtkészítő, a MAGOSZ különdíját Gencsi Zoltán szervező kapta. Hajdúböszörmény város különdíját Radics László mézeskalács-készítő népi iparművész és felesége, Pázmándi Zsuzsa vehette át.

 


(A cikk folytatódik!)

2011. március 23., szerda 14:48

Veterán járműcsodák kiállítása

Írta:

Immár második alkalommal adott helyet a Bocskai iskola sportcsarnoka március 20-án az oldtimerkiállításnak. A Hajdúböszörményi Veterán Kulturális és Sportegyesület szervezésében, a város és a Szabadhajdú Nonprofit Kft. támogatásával megrendezett esemény több mint félszáz érdeklődőt vonzott.

A kiállítók már előző este gyülekeztek,és a rossz idő ellenére lelkesen végezték utolsó simításaikat kedvenc járművükön. A vasárnapi kilenc órás kezdésre válogatott gyöngyszemek sorakoztak a kiállítótéren. Kor és típus szerint csoportosítva álltak középen a kétkerekűek, körben pedig azautók. Közülük is kiemelkedtek az amerikai autógyártást reprezentáló Cadillac, Buick Oldsmobil. De Soto modellek, de nem hiányoztak a Mercedesek sem, sőt Adler, Zündapp autó, Fiat, Peugeot is akadt.

A szocialista autógyártás képviselői külön színfoltot jelentenek minden kiállításon, mert az idősebb látogatóknak volt ilyen, és szívesen nosztalgiáznak. A Volga, Trabant, Wartburg, Skoda,  Moszkvics idézte fiatalkori emlékeiket. A motorok külön rajongótábort vonzottak, a Hajdú-Bikers motorosainak a magyar motorgyártás reprezentánsai tetszettek leginkább az MZ-k, Jawák, Harley Davidsonok mellett. Ritka példány a Simson SR1,melyet én is most láttam először gyári állapotban, és az oldalkocsis 250-es Csepel  is ritkaság. A Pannóniák szintén sok régi motoros szívét  megdobogtatták.

A hangulatot egy bendzsóművész és később egy Elvis-imitátor fokozta. A tagok és a vendégek megvendégelése után már a nyári programok és az augusztus 14-ei Hajdúhét keretében tervezett kiállítás volt a téma, melyre mindenki nagy várakozással tekint előre.


(Tóth László)

2011. február 16., szerda 16:11

Fókuszban a tehetséggondozás

Írta:

Wigner Jenő amikor átvette a Nobel-díjat, fontosnak tartotta megjegyezni Rátz László nevét, aki a Fasori Evangélikus Gimnáziumban tanára volt, s kiváló matematikusokat, fizikusokat, kémikusokat nevelt. Wigner mellett tanítványa volt többek közt Neumann János, a számítógép atyja is.

Rácz László fantasztikus tudása és kifinomult érzéke alapján felismerte a tehetségeket és munkatársának tekintette őket. Emlékét nem felejtette el a hálás utókor, immár tíz éve ítélik oda a róla elnevezett díjat a kimagasló munkát végző matematika, fizika, kémiai és biológia szakos tanároknak, gyakran tehetséggondozóknak is.

A tehetség felismerése felelősséggel járó feladat, hiszen nem mindig könnyű meglátni a gyermekekben a szunnyadó intelligenciát, a kreativitás és a motiváció lappangó jelenlétét. Ezt a hálás, ám nehéz feladatot koordinálja a Nemzeti Tehetséggondozó Tanács, amely a Tehetségpontokat akkreditálja. A napokban városunkban megrendezett Talentum tehetségnap fő szervezője, a Bocskai-gimnázium a napokban nyerte el éppen a Kiváló Tehetségpont címet.

 


(A cikk folytatódik!)

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates