2010. szeptember 15., szerda 10:30

A Város napján

Írta:

Az idei Város napja dupla okot adott az ünneplésre. Gábris vitéz 1609. szeptember 13-án kelt oklevelében telepítette le a hajdúkat városunkban, míg Luxemburgi Zsigmond 600 évvel ezelőtt emelte mezővárosi rangra Böszörményt. Ennek megfelelően idén négynapos ünnepség keretében emlékezett a kettős évfordulóra a város.

varosnap2010_09_10_10_20100911_1963590925.jpgAz utóbbi jegyében „600 éves mezőváros Hajdúböszörmény” címen történelmi konferenciát rendeztek a Városháza Báthory termében. Hajdú Zsigmond régész Böszörmény ősi arculatáról értekezett. Az egykori téglagyár környékén végzett ásatások eredményeit vette számba, amelynek eredményeként behatárolható az egykori Árpád-kori település. További feladatként jelölte meg az első keresztény templom alapjainak, illetve a sok információval szolgáló temetők megtalálását, feltárását. Nyakas Miklós Böszörmény, a mezőváros című előadásában többek közt a település nevének első megjelenéséről (1248), a „ráckérdésről” beszélt. Érdekességként említette, hogy Zsigmond király kétszer is járt Böszörményben, akitől 600 éve mezővárosi rangot kapott a település. Szabadi István a nagy hatású református lelkipásztorokról emlékezett meg, akik fontos szerepet játszottak a hitélet szervezésében. 

A böszörményi egyletek és olvasókörök szerepéről Vékonyné Kovács Gabriella tartott előadást, majd Bácsi István a böszörményi legelők hasznosításáról beszélt, bemutatva a régi pásztordinasztiák jeles képviselőit. Este dr. Oláh Imre, Varjasi Imre és Gellén Lajos közös alkotását, a Négyszáz éve itt vagyunk című filmet tekintette meg a közönség a művelődési központ színháztermében.

(A cikk folytatódik!)
2010. szeptember 13., hétfő 15:06

Múltunk darabjai

Írta:
A Város Napjához kötődő rendezvények sorát „A 600 éves mezőváros Hajdúböszörmény” címmel megrendezett történelmi konferencia nyitotta szeptember 10-én, a Városháza Báthory-termében.
 
varosnap2010_09_10_1_20100911_1954419513.jpgA megjelenteket a vendéglátók nevében Varjasi Imre, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár helyi fiókjának köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta: igyekeztek olyan előadókat felkérni, akik valamilyen formában kötődnek Böszörményhez. Ezt követően Dr. Cs.Varga László alpolgármester nyitotta meg a tanácskozást. Reményét fejezte ki, hogy az előadásokból olyan új információk birtokába jut a hallgatóság, amelyből sokat töltekezhet. 
 
Elsőként Hajdú Zsigmond régész, a megyei múzeumigazgatóság helyettes vezetője tartotta meg előadását Böszörmény ősi arculata címmel. A szakember ismertette az egykori Téglagyár környékén végzett ásatások eredményeit, melynek kapcsán behatárolható az egykori Árpád-kori település. A régészek számára azonban továbbra is van feladat: megkeresni az első keresztény templom alapjait, illetve a temetőket, amelyek sok-sok érdekes információval szolgálhatnának az adott korról. 

(A cikk folytatódik!)
2010. augusztus 24., kedd 14:59

Hajdúhét

Írta:

A Hajdúhét hatodik napja leginkább a zene és a tánc jegyében telt el. A Berkenye együttesnek sikerült táncra perdíteni és dalra fakasztani a „pöttömnyi” közönséget.

A debreceni Showtime zenekar, Fitos Viktor vezetésével zenéjével sokszor tapsra késztette a publikumot. A Junior mozgásstúdió növendékei, Elek László irányításával a táncművészet egy-egy szeletét mutatták be a jelenlévők nem kis örömére.
 
Az est további részében a színjátszás kedvelői sem maradtak program nélkül. A Böszörményi Teátrum Kör sajátos formátumú előadását láthatták az érdeklődők az Újvárosi utcai Művészeti Megállóban. 
 
A június 25-i ősbemutatót követően másodjára tekinthette meg a közönség a Mike Ádám és Horváth Imre Némaságh által komponált Testhalom című musicalt a Hajdúböszörményi Ifjúsági Musical Színtársulat és a Városi és Pedagógus Kórus előadásában.
 
Pezsdítő látványt nyújtott a közönség számára az Ízisz Mozgás-és Táncstúdió hajdúdorogi és böszörményi hölgyei által bemutatott produkció. Az időjárás viszontagságai miatt a Lords of Flames tűzsonglőr formáció korábban elmaradt, különleges produkciója zárta a napot.
 
 
 
 

(g.i.) 
 
 

 

2010. augusztus 24., kedd 11:51

Színes programkínálat

Írta:

Szórakoztató és sportprogramokat, valamint gasztronómiai élményeket kínált az idén immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Középkerti Nap az érdeklődőknek augusztus 21-én a Középkerti iskolában.  

kozepkerti_napok_01_20100823_1567848664.jpgA kora reggeli órákban a településrészen élőket az ütősök produkciója csalogatta elő, majd a sportolni vágyók kerékpáros túraversenyen vehettek részt, amely során a nevezők a zeleméri Csonkatoronyig kerekeztek el. A bicikliseket három három kategóriában értékelték: a 12 év alatti gyerekek közül Hajdú Vivien és Gajdos Gábor, „ifi” kategóriában Fehér Dávid és Hajdú Evelin, a felnőttek közül pedig Orbánné Nagy Ildikó és Sipos Balázs bizonyult a leggyorsabbnak. Ez utóbbiak mintegy félóra alatt tették meg a 27 kilométeres távot. Az iskola pályáján is kemény küzdelem folyt: a foci szerelmesei a kispályás labdarúgóknak szurkolhattak. 

 
Előkerültek a vasbográcsok is a délelőtt során, ugyanis főzőverseny várta a magukat megméretni szándékozókat. A gasztronómiai kínálat azonban nem ért véget: a Civilek a lakóhelyért egyesület háziasszonyai kenyérlángos kóstolóra és kalácskészítési bemutatóra várták a rendezvényre kilátogatókat. A rendezvény szervezői a gyerekekre is gondoltak, akik ugrálóváron, rajzversenyen, valamint utcaszínházi előadáson vehettek részt. Aki azonban nem slambucra volt kiéhezve, az is nagy kanállal ehetett ezen a napon, hiszen másfélszáz adag szürkemarhapörkölt készült el a déli órákban. A nap további részében sétakocsikázást kínáltak a szervezők, valamint a Salida táncbemutatóját tekinthették meg az érdeklődők. Este szabadtéri bál várta a mulatni vágyókat.
 

(H. Fehér Ildikó)
2010. augusztus 19., csütörtök 17:34

A Hajdúhét negyedik napján

Írta:

Bár a hétfői munkaidőt csepergő eső zárta, ez mégsem szegte kedvét a Hajdúhét látogatóinak. Miután elállt az eső, négy órakor Karcagi Péter és barátainak nosztalgiaműsora várta az érdeklődőket a színpadon. A műsor keretében táncdalok, nóták és operett slágerek csendültek fel.

A hagyományos pogácsasütő-versenyre idén tizenegyen, tizenkét fajta pogácsával neveztek. Az otthon megsütött  tepertős és sajtos finomságokat a zsűri alaposan kóstolgatta, elemezte. Dr. Oláh Imre elmondta, figyelték az állagot, a formát, a sültséget és az ízesítést. A zsűri úgy értékelte, hogy a böszörményi háziasszonyok igazán remek pogácsákat készítenek, ezért is nehéz volt meghozni a döntést.  Az első helyezett egy kétgyerekes anyuka,  Baloghné Havrila Zita lett, mögötte Szepesi Péterné végzett, a képzeletbeli bronzérmet pedig Czeglédi Mártonné zsebelte be. Az értékelés után tapasztalatait Gacsó Imréné cukrászmester összegezte. 

További képek erről az eseményről a képtárban!


A viharfelhők egyre csak gyülekeztek Hajdúböszörmény felett. Pedig még egy extrém sportbemutató és különleges zenei koncertek voltak a szervezők tarsolyában. Mint kiderült a programkínálat nemcsak a helyiek számára volt érdekes, és városunkban mondhatjuk jellemzően családi program az egyhetes rendezvénysorozat.


Hálás volt a közönség, hogy az eső megvárta a triálbemutató végét. A sportolók ugyanis a biciklisport e különleges ágának látványos elemeivel szórakoztatták az összegyűlteket. A bemutatót és a sportágat a csoport vezetője mutatta be.

 

 

 

További képek erről az eseményről a képtárban!


látszott az eső, de a szervezők biztosítottak mindenkit arról, hogy nem fognak elmaradni a koncertek, hanem zárt helyen lépnek fel az együttesek. A Törköly zenekarnak helyi tagjai is vannak, akik legújabb lemezük anyagát mutatták be a közönségnek. A népzenét népszerűsítő együttes vezetőjét még a vihar érkezése előtt sikerült megkérdeznünk. A zenei különlegességet az özönvíz szerűen ránk zúduló esőben különleges körülmények között élvezhették a zenerajongók.

További képek erről az eseményről a képtárban!


Az Ismerős Arcok zenekar a színházteremben csapott a húrok közé, hogy legújabb dalaikat az itteni közönséggel is megismertessék. Sőt kiderült rendszeresen egy böszörményi születésű zenésszel erősítik a csapatot.

 


 

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates