2010. augusztus 19., csütörtök 16:12

Az első három nap esőben, melegben

Írta:

A Hajdúhét első három napját az időjárás nagyban befolyásolta. Pénteken, szombaton a párás hőség, vasárnap délután a heves vihar vette kedvét a böszörményieknek. Azért a már „bejáratott”, hagyományosan visszatérő rendezvényeken izzasztó napsütés ide, szinte trópusi eső oda, az érdeklődéssel nem akadt gond. A XII. Hajdúhét idén augusztus 13-án kezdõdött és 20-án ér véget.

A „nulladik” napon jelentős képzőművészeti eseményre került sor. A Monoron élő Koday László harminc olajképéből nyílt tárlat a művelődési központ galériájában. A népmesék világából építkező festő kontrasztos színekben pompázó festményeit Vitéz Ferenc költő, művészeti író méltatta a művész és felesége jelenlétében. Köszöntőt Kiss Attila polgármester mondott. Hivatalos megnyitó nélkül a böszörményi alkotók is bemutatkoztak a galéria előterében. Az immár hagyományosnak mondható tárlaton huszonketten állítottak ki festményeket, grafikákat, fotókat és szobrokat. 

 További képek erről az eseményről a képtárban!


A rekkenő hőség sem tudta eltántorítani a lovak szerelmeseit a Hajdú Kupa díjugrató verseny augusztus 14-ei küzdelmeitől. A Kinizsi téri lovaspályán megtartott eseményre 116 nevezés érkezett a versenybírósághoz. Az izgalmakban bővelkedő megmérettetésben a Hajdú Kupát ezúttal a Heves megyéből érkező Kovács Sándor érdemelte ki teljesítményével. B/1A kezdő ló, kezdő lovas kategóriában Szabó Kitti nyert, a dobogó másodikfokára Szabó Zsófi, míg a harmadikra Máriás Sára állhatott. 

További képek erről az eseményről a képtárban!


Valóságos népünnepéllyel kezdődött a„lóerők” versenye augusztus 13- án. A háromnapos rendezvény nyitányaként nagy érdeklődés övezte a körúti felvonulást. A verseny rangját mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az európai szövetség első embere, Jan Buitenhuis is jelen volt. Az idei verseny illusztris vendégei Németországból érkeztek. Két klub négy épített traktorral képviseltette magát. A verseny hét kategóriában zajlott, amelyben összesen harmincketten mérték össze erejüket. A győztesek között volt Barkó Imre, Szabó Zoltán, Csóka Sándor, Molnár Ferenc, Pokoraczky Péter, Elek Antal és Szabó Tamás. Különdíjat kapott Papp Péter, Taskó Miklós és Barkó Imre.

Gólkülönbségek döntöttek a III. Simonyi Kupa nemzetközi kispályás labdarúgótorna küzdelmeiben. Ebben az évben három csapat képviseltette magát augusztus 14-én, a sportközpont műfüves pályáján. A házigazdákon kívül a nánásiak és a határon túlról érkezett bihardiószegiek rúgták a bőrt a rekkenő hőségben. Szoros küzdelemben a nánásiak diadalmaskodtak a házigazdák előtt.

 

 

További képek erről az eseményről a képtárban!


 (A cikk folytatódik!)

2010. augusztus 16., hétfő 13:33

Traktorhúzó-verseny kilencedszer

Írta:

Valóságos népünnepéllyel kezdődött a „lóerők” versenye augusztus 13-án. A háromnapos rendezvény nyitányaként nagy érdeklődés övezte a körúti felvonulást.

A verseny rangját, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az európai szövetség első embere Jan Buitenhuis is jelen volt. Az idei verseny illusztris vendégei Németországból érkeztek.  Két klub négy épített traktorral képviseltette magát. A verseny hét kategóriában zajlott, amelyben összesen harmincketten mérték össze erejüket. A győztesek között volt Barkó Imre, Szabó Zoltán, Csóka Sándor, Molnár Ferenc, Pokoraczky Péter, Elek Antal és Szabó Tamás. Különdíjat kapott Papp Péter, taskó Miklós és Barkó Imre.

 

Képek a felvonukásról a képtárban!


(g.i.)

2010. július 27., kedd 11:33

Falunap Pródon

Írta:
Gazdag programkínálattal várta az érdeklődőket a Pródi falunap július 24-én. Az immár 12. alkalommal megtartott rendezvényen fogathajtó versennyel, csikósbemutatóval, focival, és megannyi kulturális és gasztronómiai élménnyel készültek a szervezők.  
 
Reggel a településen élők zenére ébredhettek, majd a program ünnepélyes megnyitóval folytatódott. A megjelenteket Hortó János, Pród képviselője és Kiss Attila polgármester köszöntötte. A városvezető elmondta, a rendezvény immár túlmutat a falu határain. Nemcsak a település közösségi igényeit szolgálja, sokan a környező városokból, falvakból látogatnak el a programra. 

prodi_falunap_34_20100726_1265787615.jpg

Majd a csikósok bemutatójára került sor, amelyen megelevenedett a pusztai élet szépsége. Közös csergetésük során láthatóvá vált az a tökéletes összhang, amely ló és lovasa között létrejöhet. A rendezvényen a focipálya is megtelt élettel, hangzavarral, szurkolókkal. Itt összesen hat csapat mérette meg magát, amelyek közül az Equador bizonyult a legjobbnak. 
 
A kemence körül finom illatok szálltak. A Civilek a lakóhelyért egyesület háziasszonyai kenyérlángos kóstolóra várták a programra kilátogatókat. 
 
A gasztronómiai élmények azonban nem merültek ki ennyiben. A programok helyszínétől kissé távolabb ízletes ételeket rejtettek a nagy üstök. Összesen huszonkét üstben főtt a birka- és marhapörkölt. 
 
A nap során Rácz László kaktuszgyűjtő kiállítását is megtekinthették a falunapra kilátogatók. A gyűjtő otthonában mintegy 1000 faja található a vízvisszatartásos növényeknek. A mostani tárlaton különlegességeket is felsorakoztatott. 
 
prodi_falunap_75_20100726_1188277098.jpgA délelőtti programokat fegyverropogás szakította meg. Mind a fogatosok lovai, mind pedig az érdeklődők meghökkentek az ágyúlövések robajától. A falunapot ugyanis fegyverbemutató színesítette a Hajdúsági Múzeum Baráti Köre és Városi Lőegylet jóvoltából. Az ágyúlövéshez korhű viselet és fegyver is társult.
A nap további részében jó ebédhez szólt a nóta, majd egész estig tartó sport- és kulturális programkínálattal várták a Pródra látogatókat.
 
 
 

(H. Fehér Ildikó)
2010. július 20., kedd 20:15

Lánglovagok versenye

Írta:

Első alkalommal volt házigazdája a hagyományőrző tűzoltó napnak városunk. A kétnapos rendezvény résztvevői július 17-én érkeztek meg a Fürdőkertbe.

tuzoltok01.jpgSzombat délután az összekovácsolódás jegyében, nem fecskendőt vettek kezükbe a versenyzők, hanem fakanalat. Ki-ki megmutathatta, hogy milyen szakács. A főzőversenyen kilenc bográcsban tájjellegű ételeket készítettek az alkalmi séfek, akik közül a vámospércsiek főztje ízlett a legjobban az ítészeknek. Másnap kezdődött az igazi megmérettetés, melyet Kiss Attila polgármester nyitott meg. Köszöntötte az országos versenyen megjelenteket, remélve, hogy sportszerű körülmények között versengenek majd a legjobbnak járó elismerésért. Töviskes Antal, a köztestületi tűzoltóság parancsnoka is szólt a versenyzőkhöz. Ennek kapcsán nem kis büszkeséggel emelte ki, hogy az országban működő 69 szervezetből a böszörményi a legnagyobb. Az illetékességi terület mintegy 50 000 hektár, melyen 52 000 ember védelmét szolgálják. A 30 böszörményi tűzoltónak évente 270-420 alkalommal kell vonulnia. Ebben az évben ez a szám –ismerve a mögöttünk hagyott időszakot- már elérte a hétszázat.


(A cikk folytatódik!)

2010. május 19., szerda 10:03

Gazdag programkínálat

Írta:

Akik a múlt szombaton ellátogatottak a város főterére, azok a szabadidő eltöltésére több lehetőség közül válogathattak. Az érdeklődők a finom ételek kóstolása mellett szebbnél szebb dísznövényeket csodálhattak meg, és igazi családi programokon, vetélkedőkön vehettek részt.

fesztival_26_20100517_1458100552.jpgA Hajdú 400 Hagyományőrző, Kertészeti és Kulturális Egyesület hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Hajdúböszörményi Dísznövény és Ízek Fesztiválját. Az első alkalommal szervezett program már kora reggel elkezdődött. A verseny sztárvendége, Benke László olimpiai bajnok mesterszakács külön kiemelte, a gasztronómia nemzeti kincsünk. Ezt a főzőverseny során a nevezők be is bizonyították. A profik kategóriájában heten, az amatőrök között pedig nyolcan „ragadtak fakanalat” a bográcsok mellett. A kulináris élvezetek kedvelői nemcsak a hajdúsági ízeket élvezhették, hiszen a régiónkon túlról érkezett csapatok szintén igazi ínyenc falatokat kínáltak a fesztiválozóknak.

fesztival_17_20100517_1461225203.jpgS akiknek a „bográcsos” étkek széles választéka sem volt elég, a háziasszonyok által készített süteményeket is megízlelhették. A húsz házi jellegű tészta között volt sós, édes, diós, mákos, mézes, almás, túrós és kakaós. Ugyancsak sokakat vonzott a dísznövények bemutatója és vására. A Bocskai téren felállított standokon a kiállítók több mint tízezer palántát kínáltak. A szakemberekkel és nézelődőkkel történő beszélgetésekből kiderült, még mindig a muskátli a legnépszerűbb a nagyközönség körében. Az eredményhirdetés során végül kihirdették, hogy a főzőverseny résztvevői közül a Város Díját a Béke Agrárszövetkezet viheti haza. A profik kategóriájában Hajdú Zoltán ételsora, az amatőrök között pedig a Béke Agrárszövetkezet halászleve kapta az első helyezésért járó elismerést A házi sütemények versenyében a szakmai zsűri Tóth Jánosné darázsfészkét jutalmazta az arany habverővel..


(A cikk folytatódik!)

71 / 71 oldal

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates