2017. június 22., csütörtök 13:01

II. fokú hőségriasztás

Írta:

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve, az ország egész területére vonatkozóan 2017. év június 22-én (csütörtök) 00:00 órától, június 26-án (hétfő) 24:00 óráig II. fokú hőségriasztást adott ki.

A főbb üzenetek a lakosság részére hőhullámok idején:

 • Hűtse lakását (Fontos a szobahőmérséklet mérése!)
 • Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Kapcsolja ki a nem fontos elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot. (Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet! Fontos a fokozott folyadékpótlás! )
 • Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen. (Biztosítva van-e a hűtött helyek elérhetősége? Csak ennek megléte esetén ajánlható!)
 • Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.
 • A következő nyárra gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását („hideg” festék, párologató, zöld növények).
 • Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan, és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást.
 • Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben. (Időseknél növelheti az elesés veszélyét.)
 • Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben.
 • Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.
 • Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne fogyasszon alkohol és magas cukortartalmú italokat. (Fontos a sópótlásra való figyelmeztetés! Vízmérgezés veszélye! A coffein vízhajtó hatására is fel kell hívni a figyelmet)
 • Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadékegyensúlyt. (A lázas betegekre különösen oda kell figyelni! Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására.)
 • Ellenőrizze testhőmérsékletét! (Fontos tudatosítani, hogy ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre. 39 fok felett hőguta! 40 fok felett életveszélyes állapot!)
 • Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten. (Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!)
 • Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed. Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal keresse fel orvosát.
 • Tájékozódjon az igénybe vehető segítségekről.

 

 
2017. június 22., csütörtök 13:45

Meghalt a feleségem

Írta:

DR. OLÁH IMRÉNÉ-ZOLNAI SÁRA

1936–2017

A világ legszerényebb asszonya volt. Kispolgári családba született, édesapja tisztviselő volt a Városháza Pénzügyi Osztályán. Tőszomszédok voltak Dr. Papp Sándor városi főállatorvosékkal.

 

Ők gyermektelenek voltak, ezért is különleges örömmel és kedvességgel fogadták már 2-3 éves korától, ennek a végtelenül aranyos kis fruskának a látogatását, aki egyre többször, és egyre hosszabb ideig élvezte a szomszédok dédelgetését. Keresztkomaság lett belőle, majd Sárikát teljes egészében Pappék nevelték. Jó eszű, több dologban tehetséges, szépen fejlődő nagylány lett Sárikából. Otthon a szüleinél három fiú testvére született, mégis hagyták a szülők, hogy Sárika a keresztszülőket boldogítsa.

Hamarosan egy szemrevaló, állatorvosnak tanuló legény jelent meg Pappéknál, akivel 1956 augusztusában házasságot kötöttek. Irigylésre méltó, boldog házasságban éltek, míg meg nem halt. Két fiú és két lány gyermek aranyozta be életüket, akiktől tíz unokát és immár egy dédunokát is kaptak. Felhőtlen életükbe váratlanul robbant a kegyetlen betegség, mellyel az orvostudomány sem tudott eredményesen harcolni. Az utóbbi időben sokat imádkozott, kérte a jó Istent, vigyázzon a férjére és drága családjára! ISTEN NYUGOSZTALJON, DRÁGA SÁRIKÁM! 

2017. június 21., szerda 13:45

A Városi Televízió műsora

Írta:

A Hajdúböszörményi Városi Televízió mai műsorában Rab Boglárka mesél.

A híradóban a városban történt aktualitásokról (a gyermekorvosi rendelőben megvalósult fejlesztésekről, a nyári gyermekétkeztetésről, valamint a Szociális Szolgáltatási Központban tartott adományosztásról) készült tudósítások láthatók. A Gazdasági percekben a böszörményi strandfürdő aktualitásairól kaphatnak információkat. Mi kis ügyeink című rovatunkban pedig a Jazz-Blues Jamboree múlt heti programjairól tájékozódhatnak. Szó van róla rovatunk mai vendége Tiba István országgyűlési képviselő. Majd a Megyei Tükörrel jelentkezünk. 

 
2017. június 20., kedd 00:00

Sporthírek

Írta:

2017. június 16-án a 17. Jazz-Blues Jamboree keretében került sor a HTE NB I-es női futsal csapatának köszöntésére és a bajnoki aranyérmek és kupák átadására a Bocskai téren.

Kiss Attila polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy sporttörténelmet írtak a lányok, hiszen a városnak még nem volt bajnok csapata a legmagasabb osztályban semmilyen sportágban. Kozma Mihály, az MLSZ futsal szakágvezetője elmondta, hogy debreceniként külön örömmel tölti el, hogy hajdú-bihari csapatnak gratulálhat a bajnoki címhez, és sok sikert kívánt az elkövetkező szezonra. A köszöntők után a lányok átvették az aranyérmeket, majd Tell Zsófia csapatkapitány emelhette magasba a bajnokoknak járó vándorkupát és kristályvázát. Az átadót követő állófogadás keretében került sor az ezüstérmet szerzett NB II-es női futsal csapat ünnepélyes köszöntésére és a díjak átadására. Quirikó Vivien edző kihangsúlyozta, hogy hatalmas eredmény ez a fiatal csapattól, ahol a rutinos játékosok óriási alázatról tettek tanúbizonyságot az egész szezonban, a fiatalok pedig bebizonyították, hogy lehet rájuk építeni. Az ezüstérmeket és a 2. helyért járó kristályvázát Kiss Attila polgármester, Kozma Mihály szakágvezető és Komáromi Imre HTE-elnök adta át a csapatnak. 

 
2017. június 20., kedd 00:00

Elkezdődött az igazi strandszezon

Írta:

Most már csobbanhatunk a nyárba, hiszen itt van az igazi jó idő.

A strandot üzemeltető Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettesétől, Mező Barnától megtudtuk, felkészültek a szezonra. A medencékben télen keletkezett hibákat kijavították, kicserélték a törött csempeburkolatot. Ezen túl sikerült felújítani az öltözőket, vizesblokkokat és pótolták a sérült térköveket. A korábbi évekhez hasonlóan megszépítették a fürdő környezetét, festettek és virágosítottak. Ma a hőmérséklet meghaladhatja akár a 30 fokot is. Így közel 1500 látogatóra számítanak. A jegyárak az elmúlt évhez képest nem változtak. Diák és nyugdíjas kedvezmény igénybe vehető- tudtuk meg Mező Barnától.b

 

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates