2018. október 11., csütörtök 10:34

Itt az ősz, megváltoznak a közlekedési viszonyok

Írta:  ...
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

Ősszel megváltoznak a közlekedési viszonyok, az eső áztatta ködös utakon megnövekszik a közúti balesetek kockázata. Ezidáig még nem volt csapadékos időjárás, de az ősszel együtt megérkezik az eső is.

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát többnyire a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák.

Fontos, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse a járművét a megváltozott körülményekre. A járművezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy az őszi közlekedési viszonyok más járművezetői magatartást követelnek. Ősszel a látási viszonyok általában rosszabbak a tavasszal és nyáron megszokottnál.


Nagyon fontos a világítóberendezések folyamatos tisztán tartása, ami nem csak azért fontos, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsanak el.

A gépjárműveket - főleg hosszabb autóút előtt - ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég. A jól működő és „csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.

A betakarítási „dömping” egyik veszélyforrása lehet a mezőgazdasági területekről felhordott sárszennyeződés, amitől szintén nagymértékben csúszóssá válik az úttest. A csúszós úton való közlekedés valamennyi járműkategóriára veszélyt jelent. Aki az utat beszennyezi, annak kötelessége azt eltávolítani.

A megváltozott látási és útviszonyok – különösen esős időben, illetve ködben – más járművezetői magatartást követelnek. Nagyobb követési távolságot kell tartani, általában lassúbb haladás és óvatosabb, körültekintőbb közlekedés szükséges ahhoz, hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket.

Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra (lakott területen belül és kívül egyaránt), mindenkor biztosítani kell a gyalogosok elsőbbségét a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, és fokozott figyelemmel kell lenni a figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra.

A gyermekek különösen az iskolák környezetében vannak nagyobb veszélynek kitéve. Az esős-szeles időben a gyalogosok általában kevésbé körültekintőek, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon - mielőbb célhoz szeretnének érni. Ezért esős időben fokozott figyelemmel, a haladási sebesség csökkentésével kell vigyázni a gyalogosokra.

Elsődleges céljaink között szerepel a közlekedésbiztonság növelése, ezért a Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság munkatársai továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedési szabályok megsértőinek kiszűrésére, annak érdekében, hogy mindenki balesetmentes közlekedést követően érkezhessen úti céljához.

Valamennyi közlekedő biztonsága érdekében kérjük, figyeljenek egymásra, legyenek partnerek a közlekedésben és tartsák be a közlekedési szabályokat!

Balesetmentes közlekedést kívánunk!
 

 
Megjelent: 58 alkalommal

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates