2018. január 12., péntek 08:51

Öntözési vízigény felmérést indított a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Írta:  ...
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

2017. október 17-én megjelent az Öntözésfejlesztési Stratégia megalkotásáról szóló 1744/2017. (X.17.) Korm határozat. A stratégia célja a jelenlegi 80 ezer hektáros öntözött terület minimum 300 ezer hektárra történő növelése, elsősorban felszíni vízkészletek felhasználásával. A stratégia részeként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vállalta, hogy az öntözésfejlesztés megvalósítása szempontjából reális területeken újra felméri a vízigényeket. 

A felmérés az öntözéses gazdálkodás lehetséges területein térképezi fel országszerte a tényleges öntözési igényeket. Hajdú-Bihar megye az öntözhetőség szempontjából is kiemelkedően jó adottságokkal rendelkezik, így a megye területének 2/3-a, illetve több mint 12 000 gazdálkodó kerül a felmérésbe bevonásra a megyében.


A felmérés a falugazdászok közreműködésével valósul meg 2017. január 31-ig, akik az öntözőrendszerek hatásterületén gazdálkodást végző termelőkkel közösen töltik ki az erre a célra készült internetes adatrögzítő felületet. A kérdőívet tartalmazó elektronikus felület kitöltésével parcellaszinten láthatóvá válnak azok a területek, ahol valós igény mutatkozik az öntözésre.

Mindehhez elengedhetetlen a gazdálkodók közreműködése az adatrögzítő felület kitöltésével, amelyben a válaszok alapján meghatározhatóvá válnak a fejlesztési irányok, valamint az ehhez szükséges lépések kijelölése. Ez a felmérés nem kötelezi semmire a nyilatkozót, a terület vízigénye válik ismertté, annak érdekében, hogy segítsük a fejlesztési irányok meghatározását.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara levélben értesítette a kijelölt gazdálkodókat a felmérésről. A gyorsabb ügyintézéshez vigye magával az őstermelői igazolványát, illetve ha nem őstermelő, akkor a kamarai kártyáját.
A NAK kéri tagjait, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a felmérésben, hiszen az igények részletes megismerése szükséges a hatékony öntözésfejlesztési irányok kialakításához. 

Megjelent: 48 alkalommal

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates