2017. október 31., kedd 11:43

Látni és látszani

Írta:  ...
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

A Hajdúböszörményi Rendőrkapitányság állománya a város és vonzáskörzetének több pontján tart ellenőrzéseket, melynek során különös tekintettel ellenőrzik kollégáink az előírt világítóberendezések meglétét és használatát, láthatósági mellény meglétét és használatát, valamint az ittasságot a kerékpárosok és gépjárművezetők körében. Fentiek azért kiemelten fontosak, mivel baleseti okként gyakran szerepelnek.

Kérjük a Tisztelt lakosságot, hogy a saját és családtagjaik biztonságos közlekedése érdekében a közlekedési szabályokat tartsák be, gyermekeiknek, rokonaiknak azokat magyarázzák el és nekik mutassanak példát.

Mindenki a maga helyén!

A gyalogosnak alapvetően a járdán kell közlekednie. A gyalogos az úttesten első sorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen keljen át. Az úttestre lépés előtt mindig győződjön meg az áthaladás veszélytelenségéről. Lakott területen kívül az úttesten útpadkán közlekedő gyalogos éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viseljen fényvisszaverő mellényt.

Kerékpárral alapvetően kerékpárúton, vagy az úttest jobb szélén kell közlekedni. Kerékpárt, vagy a kerékpárt hajtó személyt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között elől fehér, hátul piros színű lámpával kell kivilágítani, valamint lakott területen kívül a járművezetőnek fényvisszaverő mellényt kell viselnie.

Látni és látszani!

Mostanában sok szó esik a "látni és látszani elvéről – baleseti elemzések igazolják, hogy a legtöbb halálos kerékpáros baleset abból adódik, hogy a kerékpáron nem volt világítás, a kerékpáros nem volt látható! A gyalogoselütéseknél is hasonló a helyzet, a gyalogos "beleolvadt" környezetébe. A fényvisszaverő dzseki, de már egy fényvisszaverő karszalag, matrica is sokat segít – láthatóvá tesz, megvédhet bennünket. Lakott területen kívül mind a kerékpárosoknak, mind a gyalogosoknak éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő ruházatot kell viselni. A fényvisszaverő anyagok és prizmák nem helyettesíthetik a világítást, de növelik a láthatóságot, és ezzel a biztonságot. Egy fényvisszaverő prizmát már 100-200 méterről észre lehet venni. A fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék viselete, valamint a jól működő világítás esetén a gyalogosok és a kerékpárosok sötétben is jól láthatóvá válnak.

 

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdúböszörmény Rendőrkapitányság! 

 
Megjelent: 1041 alkalommal

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates