2017. október 20., péntek 16:30

Nemzeti ünnepre készülve

Írta:  ...
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

A Bocskai-gimnázium tanulói a szokásokhoz híven az egykori böszörményi diák, Losonczy Géza a Nagy Imre-kormány államminisztere, a forradalom vértanúja táblájánál emlékeztek a nemzeti ünnepre készülve.

A rendezvényen részt vett Kiss Attila polgármester, Fórizs László és Sőrés István alpolgármester. A 11/A osztály tanulói Jobbágy Károly korabeli verseiből adtak elő, felidézve ezzel a fiatalok szerepét a forradalomban.


Gyulai Sándor intézményvezető Losonczy Géza alakjának bemutatása után az akkori gimnazisták 1956-os szerepéről szólt, megemlítve néhány, az utóbbi években felszínre került történetet. Így az élelmiszert Budapestre szállító teherautót kísérő kollégista diákét, aki így közvetlen közelről láthatta a harcok nyomait, meg Danner János mártír virágos ravatalát a Műegyetemen. Szóba került a forradalmi bizottmány diáktagjának törzskönyvi záradéka 1957 februárjából arról, hogy „szülei kérésére kimaradt.” Valószínűleg a megtorlás elől mentve őt, és akit aztán a történelem vihara Ausztráliába vitt. Végezetül hallhattunk az 1957 késő őszén a forradalmat már „ellenforradalomként” bemutató plakátkiállításon csínyt tevő diáklány kicsapásáról. A gimnázium elődjének 400 éves jubileumára készülve kérte a diákokat és kollégáit, hogy ne vesszenek el az ilyen történetek: a még elő szemtanúktól gyűjtsük össze!

1956 hősei tenni kész, önfeláldozó tanulók voltak, akiknek méltó örökösei lehetnek a maiak, amikor öntevékenyen előadást szerveznek, versenyeken vesznek részt, érdeklődnek a közélet iránt, aktívan bekapcsolódnak iskolai, tudományos, társadalmi vagy éppen gyülekezeti közösségek munkájába. Az ünnepség koszorúzással és a Miska János Ösztöndíj idei nyertesének kihirdetésével zárult. A díjat idén Bodogán Mátyás 11/B osztályos tanuló kapta „A kanadai magyarság szellemi közösségének erősítése” című dolgozatáért.


(Gyulai Sándor)

 

 
Megjelent: 70 alkalommal

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates