2017. október 19., csütörtök 08:50

Tilos a hulladékok égetése

Írta:  ...
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(1 szavazat)

Elkezdődött a fűtési szezon, izzanak a kazánok és a kályhák, és sajnos akad, ahol égig ér a bűz a kéményekből kicsapó füst miatt. Fűteni kell, de nem mindegy, mivel és hogyan.

A kémény szerepe levegőtisztaság-védelmi szempontból az, hogy a tüzelőberendezés égéstermékét a magasba emeli, így nem közvetlenül az ember közelében kerül a környezeti levegőbe az a káros anyag, mely az élő szervezetre egészségkárosító hatással lehet.
Fontos, hogy a tüzelőberendezés optimálisan működjön. Környezetvédelmi szempontból az egyik legjellemzőbb üzemeltetési hiba, hogy nem megfelelő tüzelőanyag, esetleg a háztartásokban felhalmozott háztartási hulladék (műanyagok, gumi, stb.) kerül elégetésre a tüzelőberendezésben. A jelenlegi törvényi szabályozás értelmében hulladékok - a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék kivételével - háztartási berendezésben történő égetése tilos!


Sajnos a fűtési időszakban, szinte minden nap lehet hallani a híradásokból, hogy a „csendes gyilkos”, a szén-monoxid (CO) ismét áldozatot szedett.
Szakemberrel fontos ellenőriztetni, a fűtőberendezéseket, kéményeket és a szagelszívó rendszereket. A kémények megfelelő karbantartása, és időszakos felülvizsgálata mindenkinek érdeke és a tulajdonos kötelessége. A tüzek időnként a nem megfelelő műszaki állapotú kémények miatt következnek be, továbbá a rendszeres ellenőrzéssel, karbantartással a szén-monoxid mérgezések is megelőzhetők.
A szén-monoxid jellemzően a nem megfelelően működő kéményből, valamint a nem megfelelően tömített tüzelőberendezésekből, vagy az elszennyeződött „átfolyós” vízmelegítőből áramlik vissza a légtérbe.
Veszélye abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, gáz, megakadályozza, hogy a vér megfelelő mennyiségű oxigént szállítson a szervezetnek és rendkívül alacsony koncentrációban is mérgező. Kezdeti tünetei a fejfájás, fáradtság, szapora légzés, émelygés, szédülés. A jelentkező tüneteket komolyan kell venni! Javasolt a rendszeres szellőztetés mellett szén-monoxid-érzékelő készülék beszerelése. 

Megjelent: 177 alkalommal

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates