2017. március 20., hétfő 11:33

A szabadtéri tüzek megelőzése, avar és kerti hulladék kezelése

Írta:  ...
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

Az utóbbi hetekben megnövekedett a szabadtéri tüzek száma. A gondatlanul meggyújtott és nem kellően felügyelt tűz könnyen átterjed a környező épületekre, erdőkre, száraz, gondozatlan aljnövényzetre.

Jelenleg Magyarország területén tűzgyújtási tilalom van elrendelve. Erdőkben és fasorokban és ezek környékén, beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is. Bővebb felvilágosítás a Katasztrófavédelem honlapján: http://www.katasztrofavedelem.hu/


A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében a földhasználó köteles a termőföldnek nem minősülő ingatlanon a növényzet gondozását rendszeresen elvégezni, a termőföldet művelési ágának megfelelő termeléssel hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül a talajvédelmi előírások betartása mellett a gyomnövények megtelepedését és terjedését megakadályozni. 

Aki az előírt hasznosítási, vagy mellékhasznosítási kötelezettség elmulasztásával a tűzesetek megelőzéséről nem gondoskodik tűzvédelmi bírsággal sújtható.
Kerti hulladék kezelése.

A tavasz beköszöntével kezdődik a kerti munkák időszaka. A növényi hulladék égetése helyett inkább a komposztálást javasoljuk, ezzel környezetünket is óvjuk.
Kerti hulladékot a közterületre kihelyezni tilos, közterület rendeltetésétől eltérő használatnak minősül. Falevél, kerti hulladék égetése közterületen tilos.

Az ingatlanon belül égetni kizárólag fertőzött avart és kerti hulladékot lehet, szigorú személyes felügyelet mellett március 1-jétől május 15-ig, illetve szeptember 15-től november 30-ig végezhető, hétköznap 8-12 és 14-18 óráig, szombaton 8-12 óráig. Vasárnap és ünnepnapokon az égetés szigorúan tilos. Kerti hulladékot kizárólag szélcsendes időben és csak olyan helyen szabad elégetni, ahol az égetés a személyi és vagyoni biztonságot nem veszélyezteti, és környezeti kárt nem okoz. A nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot (nedves kerti hulladék) égetni tilos.

Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot, például: műanyagot, gumit, vegyszert, festékét, gyógyszermaradványt, egyéb veszélyes hulladékot.
A szabadtéri tüzek kialakulásának és terjedésének megakadályozása érdekében, valamint a lakosság egészségének és a levegő védelmének érdekében kérjük, a fentiekben leírt előírásokat betartani szíveskedjenek. A szabályok betartását a Közterület-felügyelet és a Katasztrófavédelem ellenőrzi.


(Közterület-felügyelet)
 

Megjelent: 114 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Gyomírtás Fák gallyazása »

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates