2017. március 01., szerda 11:12

A szántóföldtől a terített asztalig…

Írta:  H. Fehér Ildikó
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

A szántóföldtől a terített asztalig nyomon követhető, egészséges ételek kerüljenek a hajdúböszörményiek asztalára. Ez tulajdonképpen a célja annak a hatalmas beruházásnak, ami két éve indult el városunkban. A Hajdú Tanya fejlesztése után a héten adták át az új vágóhidat, és letették az új húsüzem alapkövét is.

Az ünnepségen a Himnusz után Kiss Attila polgármester elmondta, hogy a vágóhíd és az új húsüzem felépítése 400 millió forintba kerül majd. Ennek nagyrészét pályázati úton nyerték el, de körülbelül 46 milliós önerőt is kellett biztosítani hozzá. A tervek szerint a két hely 20-25 embernek ad majd munkát. Ezen kívül a Hajdú Tanyán már most 100-150 ember dolgozik. A polgármester kiemelte, hogy ezzel a két beruházással fejeződik be az a nagyszabású terv, hogy az önkormányzati földeken megtermelt takarmányokkal etessék a Hajdú-Tanyán tartott jószágokat, a most az elkészült vágóhídon dolgozzák fel a húsukat. A kör pedig a húsüzemmel „zárul majd be”, hiszen onnan kerül a város konyháiba, amiből főzhetnek.


Rácz Róbert kormánymegbízott avatóbeszédében a közmunkaproram sikeréről beszélt. Kiemelte, hogy Böszörménynek is nagy szerepe van ebben, mert az egyik legnagyobb foglalkoztató.
Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára örömmel fogadta, hogy a város vezetői a vágóhíd átadását összekötötték már egy új létesítmény, alapkőletételével is. Ez annak a jó példája, hangsúlyozta, hogy a folyamatos, egymásra épülő fejlesztések lehetnek sikeresek egy-egy közösség életében.

A vágóhíd 245 négyzetméter alapterületű, és sertés, marha és juhvágásra kapott engedélyt. Egy műszak alatt körülbelül húsz állatot tudnak feldolgozni, de ha igény van rá, akkor tudnak két műszakban is üzemelni. A tervek szerint elsősorban a Hajdú Tanyán nevelt állatok kerülnek ide, de lehetőséget teremtenek bérvágásra is. Csibi Péter projektmenedzser elmondta azt is, hogy 10-14 ember foglalkoztatását tervezik az új vágóhídon.

A hivatalos megnyitóval egyidőben Hoffmann Imre, Rácz Róbert és Kiss Attila a vágóhíd szomszédságában épülő húsüzem alapkövét is letették. Az időkapszulában benne volt többek között az eheti Szabadhajdú hetilap, és a művelődési központ tavaszi programsorozata is. A tervek szerint az új húsüzem november végére készül majd el.


(H. Fehér Ildikó)
 

Megjelent: 207 alkalommal

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates