2014. március 24., hétfő 14:29

Őshonos állatokkal bővítenek

Írta:  Gellén László
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

A Startmunka mintaprogram növénytermesztési és állattenyésztési elemét ismertették március 20-án a SZÖVÁLL telephelyen. Kiss Attila polgármester elmondta, tavaly komoly sikereket értek el a zöldségtermesztéssel, amelyhez kapcsolódva a Belügyminisztériumtól elnyert forrásoknak köszönhetően idén állattartással bővítik a mezőgazdasági programot.

A magyarságra jellemző fajták – szürkemarha, mangalica, rackajuh – tartásával kettős célt igyekeznek elérni: a húsállatok közétkeztetésben való felhasználása mellett a telep bemutató jelleggel is működne, ahol a gyerekek megismerhetik az őshonos állatokat. Tiba István országgyűlési képviselő kiemelte, a közfoglalkoztatással lehetőség nyílik arra, hogy olyan értékteremtő munkát adjanak az álláskeresőknek, amely által hasznosnak érezhetik magukat. Hajdúböszörmény jó alapokkal rendelkezik, már nyitottak a feldolgozás felé is, amivel a jövőben elérhetik, hogy az alapanyag termelésétől egészen a késztermékig minden egy kézben összpontosulhasson, így az önkormányzatnál maradhat az összes profit.


Fórizs László alpolgármester szerint a három éve indult programban mindig kiemelt szerepet kapott a mezőgazdasági hagyományok felélesztése és ápolása. Elmondta, pályázati nyereményből 52 millió forintot költenek egy öntözőrendszer kialakítására, így kevésbé lesznek kiszolgáltatva az időjárásnak. A lehető legkevesebb növényvédő szert használják majd a termesztés során, hogy minél egészségesebb zöldségek kerüljenek a közétkeztetésben résztvevő 4000 gyermek tányérjára. Továbbá 14000 virágpalántát nevelnek majd, amelyeket a város szépítésére fognak felhasználni. Czeglédi János önkormányzati képviselő hozzátette, 35 hektáron több mint kétszázan foglalkoznak majd a növényekkel, míg az állattenyésztési programelem kilencven főnek ad majd munkát. Cs. Varga László alpolgármester felhívta a figyelmet az élelmiszer-biztonság fontosságára.

A rendezési munkálatokat már elkezdték az érintett területeken. A pályázat lehetőség teremt eszközbeszerzésre is összesen több mint 50 millió forint értékben.


(Gellén László)

 
Megjelent: 937 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. március 24., hétfő 19:32

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates