2012. október 24., szerda 12:22

A festészet ünnepe Hajdúböszörményben

Írta:  Kupás Csilla
  • Betűméret Betűméret csökkentése Betűméret csökkentése Betűméret növelése Betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés:
(0 szavazat)

Magyarországon még csupán néhány éve, 2002 óta emlékezünk meg a Magyar Festészet Napjáról, de egyre többen és többen kapcsolódnak be a művészet nagyszerű ünnepébe. Szent Lukács névnapját ünnepeljük ekkor, aki évszázadok óta a festők védőszentje.

Hajdúböszörményben már az első alkalommal – három évvel ezelőtt – rendkívül sok érdeklődőt vonzott az esemény és így volt ez az idei rendezvényen is. Október 19-én újra bebizonyosodott, hogy településünk valóban a festők, alkotók városa, hiszen szinte valamennyi korosztály képviseltette magát a programon. Általános iskolások, gimnazisták, főiskolások és idősebb alkotók indultak el a városban, hogy megfelelő helyszínt keressenek a munkához. Tavaly még a Bocskai tér volt a rendezvény központi helye, de a felújítások miatt más téma után kellett nézniük a résztvevőknek.


A város gazdag építészeti és természeti adottságai bőven szolgáltattak rajzolni- és festenivalót, a gyönyörű napsütéses idő pedig még kellemesebbé tette a szabadtéri alkotómunkát. Volt olyan, aki a nap folyamán 2-3 festményt is készített, annyira elvarázsolták a gyönyörű őszi színek és fények.

A késő délutáni rögtönzött kiállításra több mint negyven alkotás érkezett, a résztvevők maguk is elcsodálkoztak a gazdag anyagon. Nagy érdeklődéssel tekintették meg egymás munkáit és megbeszélték a szabadtéri festésen szerzett tapasztalatokat.

A bemutatót követően Fekete János festőművész és Burai István festő-és grafikusművész invitálta az érdeklődőket a művelődési központban alkalmilag kialakított műtermébe, a „Nyitott műhely” rendezvényre. A közönség tanúja lehetett grafikai munkák és festmények megszületésének, az igazi, élő alkotói folyamatnak.
Reméljük, hogy a Festészet Napján szerzett élmények további biztatást adnak mindazoknak, akik a művészi munkát, a képzőművészetet életük fontos részének tekintik. Poszler György irodalomtörténész szavait idézve: „A művészet varázs, mely átalakít. A könnycseppet persze gyöngyszemmé nem. Az embert emberebbé azonban igen”.


(Kupás Csilla)

Megjelent: 2173 alkalommal

Ezt olvastad már?

Bonus William Hill
Bonus Ladbrokes
Premium Templates